Od sada možete snimiti svoj glas za glasovne upute!

U zadnjih nekoliko godina Waze je dosta eksperimentirao s dodavanjem glasova poznatih licnosti, ali zakljucak je bio da bi se aplikacija mogla malo više personalizirati tako što su dodali mogucnost snimanja glasa za glasovno navođenje, bilo da se radi o vašoj ženi, djetetu, može vam bilo tko od njih davati upute!

Da biste snimili svoj glas potrebno je otici u Menu  nakon toga Settings 
Malo scroll dolje u izborniku i vidjeti cete “Sound & Voice” u nakon toga “Voice Recorder”

Izaberete koju uputu želite snimiti, i pojaviti ce vam se ikonica. Kliknete tu ikonicu, izgovorite što želite i pritiskom na zaustavljate snimanje.

Za preslušavanje snimke pritisnite .

Ukoliko ste zadovoljni snimkom. Stisnite “Save”.

 

Postano u Uncategorized

Vozači, od 30. listopada obavezna su dnevna svjetla!

Kao i svake godine, došlo je vrijeme da se sat pomakne
unatrag i s time počinje zimsko računanje vremena.

Zima

Kao i svake godine, došlo je vrijeme da se sat pomakne unatrag i s time počinje zimsko računanje vremena.
Samim početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba 102. članka Zakona o sigurnosti prometa na cestama,
prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena pa sve do ožujka, na motornim vozilima, za vrijeme vožnje
i danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Motociklisti moraju imati tokom cijele godine upaljena svjetla.

Napomena svima da bi bilo preporučljivo zamjeniti gume na automobilima na zimske, te imati uvijek zimsku
opremu spremnu u prtljažniku za postavljanje.

Postano u Globalno, Novosti

Varijacije na Star Wars temu

swthemeZnamo da je hereza, ali ipak ćemo reći da ove godine Božić mnogima stiže 16.12. s premijerom najnovijeg, 7. dijela Star Wars sage – “Sila se budi”, iliti po naški “The Force Awakens“. Nevjerojatna je čitava ta priča oko filma kojega s jednakim žarom očekuju i djeca i roditelji, od kojih mnogi u tom iščekivanju i pripremama postaju više djeca od vlastitog podmlatka. Mnoge serije i filmovi koje smo kao djeca gledali, s vremenskim odmakom, na užas nesretnika koji ih se greškom odlučio još jednom pogledati, najednom klize u nišu trasha i gube sav čar kojim ih naše mlade i naivne godine bijahu nakitile. Voljeli ste gledati “Blejkovu sedmorku”? I bila je vam je super i baš biste ju sad opet pogledali, jel’da? E, pa nemojte, ako ne želite doživjeti gore opisano trash prosvjetljenje. Tim je veća vrijednost Star Wars sage s kojom je takvo iskustvo nemoguće. Naprotiv, efekt je upravo suprotan – vremenom se gledatelju sviđa sve više i zapaža i više cijeni detalje koje je kao dijete uzimao zdravo za gotovo.

Ukratko, ekipa u Waze-u očigledno dijeli naše gledište, te su se odlučili dodatno nas nabrijati uz Star Wars temu koja je od prije par dana postala svima raspoloživa kroz Waze klijent. Uključivanjem u Star Wars tim dobivate glasovno navođenje kroz lik C-3PO-a uz povremeno ubacivanje R2-D2 i BB-8. Iako tečno govori preko 6 miliona jezika, trenutno podržava samo engleski, španjolski, francuski, talijanski i portugalski. Osim toga, uz navođenje kroz simpatične 3PO-ove lamentacije, također dobivate i mogućnost sakupljanja Star-Wars gudiza iliti cestovnih poslastica. Naći će se tu tie-fightera, svjetlostnih mačeva i još koječega što bi vas trebalo dodatno pripremiti i prikratiti dane do filmskog događaja desetljeća. Zato svi na Waze i uključite Star Wars temu!

Kako smo započeli jednom herezom, da u istom stilu završimo i s još jednom, ovaj put citatom iz kultnog filma Fanboys iz 2009: “What if the film sucks?”. Nadajmo se da to toga ni ovaj put neće doći. 🙂

 

 

Postano u Aplikacija, Globalno, Novosti

Stiglo glasovno navođenje na hrvatskom!

matija_lovrecKonačno smo i to dočekali: Waze je službeno dobio glasovno navođenje na hrvatskom jeziku

Čekanje se definitivno isplatilo, obzirom da je Waze progovorio glasom Matije Lovreca, koji slovi za jednog od ponajboljih glasova hrvatskog etera. Poznati TV i radio voditelj i novinar sinkronizacije se primio s velikim entuzijazmom, obzirom da je i sam ljubitelj automobilizma, a uz to je čak autor i voditelj emisije TV automagazin. Rekli mi naši: “Dajte dite materi!”.

Isprobajte i javite nam kako vam se sviđa, a mi ovim putem još jednom kažemo “Hvala, Matija!”.

Postano u Novosti

A najjeftinije gorivo toči se…

Tko o čemu – mi o cijenama goriva!

Iako nema previše veze s Wazeom, radosno ćemo s vama podijeliti vijest o novoj stranici Cijene goriva na http://cijenegoriva.info/, na kojoj se, navodno, svakodnevno ažuriraju informacije o tome koja tvrtka toči najjeftinije gorivo. Na stranici će vam se prikazati i izračun uštede u odnosu na najskuplju opciju. Cijene svih kompanija usporedno su prikazane na ovoj stranici, a (ne baš točna) pretpostavka je da je cijena ista na svim postajama pojedine tvrtke.

Vidjet ćemo kako će ovo zaživjeti, a u tu svrhu bi interesantno bilo i znati radi li se o projektu grupe entuzijasta, ili pak o reklamnoj kampanji najpovoljnijeg ponuđača…

P.S. Wazeri, opet nam nešto zabušavate s upisima cijena goriva… Idemo svi redovno ažurirati cijene postaja pored kojih svakodnevno prolazimo!

Postano u Novosti

Offline Navigacija

Offline navigacija
Dok Waze koristi podatke Live Mape potrebna je data konekcija (Online) kako bi korisnici bili konstantno informirani o situaciji u prometu i na prometnicama koji su u konstantnoj mutaciji. Svi podatci ažuriranja mapa, prometa i ostalih događaja pohranjuju se na serverima i proslijeđeni ostalim korisnicima na osnovi njihove pozicije i blizine tim događajima.
To znači da ako smo spojeni tokom navigacije primaju se informacije u realnome vremenu o onome što se dešava u našoj okolici (promet, kolone, nesreće, policija itd.).
Jedno kad pogledamo mapu određenoga dijela ista će biti memorizirana u cache i snimljena u mobilni uređaj Waze korisnika tako da neće ju se morati ponovo skidati kad se bude ponovo vozilo po istom dijelu.

Offline navigacija: da li se bodovi sakupljaju?
Da, dok se krećemo u offline (tj. bez podatkovne pokrivenosti ili iskljućenom) prijeđeni se put snima u jednom lokalnome file-u mobilnoga uređaja te naknadno proslijeđen kada ponovo dobijemo pristup internetu (3G/ Wifi).
Potrebno je voditi računa da ako se koristi Waze u Ofline modu ponekad neće se sve rute ažurirati niti sačuvati u realnome vremenu.

Postano u Novosti

Dugoročni događaji – Upravljanje

Sistem notifikacija Događaja i Mjesta (Feed The Waze) je postao dostupan i za Hrvatsko područje.

Sistem dozvoljava označavanje događaja određenog trajanja koji mogu imati određeni efekt na cirkulaciju u prometu :

– Prekid ceste
– Zona ograničenog prometa (ZOP)
– Događaji, itd.

Ovaj sistem predviđa više nivoa korisnika:
1° nivo “normalni korisnik”: Nakon registracije, dobija se pristup dugoročnoj signalizaciji događaja.
2 ° nivo “Feed Manager” na osnovu AM iz WME, ali mogu upravljati SAMO JEDNU ZONU.
Svi zahtijevi za tu određenu zonu upravljane su od Feed Manger (odobrenja / brisanja / zahtijevi promjena), te isti imaju pravo slati / mijenjati / brisati događaje iz baze podataka u realnome vremenu “live”. (Samo događaje signalizirani od sistema)
3° nivo “Feed Country Manager”: imaju iste ovlasti “Feed Manager” ali na cijelom teritoriju. Isti imaju mogučnost dodjeljivanja / mijenjanja / oduzimanjapodručja “Feed Manager-ima” ( Područje je samo jedan pravokutnik).

Ovaj sistem radi na World serveru pa zato , u teoriji, moguče je prijaviti događaj za bilo koje mjesto.

Ako ste zainteresirani, registiirajte se na adresi http://feedthe.waze.hu

Također Login mora biti ISTI onaj koji koristite za ulaz u sistem i aplikaciju Waze.
Svi zahtijevi izvršeni od strane Username različitoga od onoga korištenog u Waze neće se uzeti u obzir.
Svi oni koji su se prijavili sa različitim nick-om od onoga korištenog za Waze, mole se da otiđu u “Your Profile” i promijene isti ka o za Waze.

Nakon što Vas sistem podigne u Feed Manger cijela stranica mijenja izgled, te vidijet ćete mogučnost ulaska u bazu podataka, baza podataka osobnih izvješća isto kako i zahtijeve za Vaše područje. (Hvala M4rc072)

Za vidjeti kada je izvršena signalizacija u Vašem području:

Feed Manager može se prijaviti na RSS obavijesti, u principu svaki put kada neki korisnik doda zahtijev u tom području, za istu bude obaviješten FM tog područja.
Drugi RSS Vam šalje obavijesti komentara upisanih od strane korisnika u već postojeća izvješća, npr. ako određeno gradilište se zatvori prije, korisnik isti može komentirati direktno izaplikacije WAZE, FM dobiti će obavijest te moći će obrisati obavijest o radovima.
Ujedno postoji sistem osobnih poruka koji dozvoljava da direktno sa web stranica šaljemo poruke korisnicima.
Prvi RSS nalazi se u donjem ljevom kutu Mape (narančasti pravokutnik)
Drugi RSS nalazi se malo niže uvijek na lijevo (narančasti pravokutnik)
Za korištenje trebati ćete koristiti RSS agregator, kao Google Reader ili slično.

VAŽNO ZA ONE KOJI PREDAJU ZAHTIJEVE:
U upisivanju zahtijeva možete upisati i kratak opis kojega će pročitati Feed Manager, preporuča se da to učinite kako bi se omogućilo bolje upravljanje. (Hvala m4rc072)

Dodane i video upute:

http://youtu.be/NhGwQ-ypmC4

 

HVALA SVIMA NA SURADNJI !

Credits : Italian Country Manager

Postano u Editor karata, Novosti

Novost na Twitter-u!

Hrvatska zajednica Waze korisnika od danas je priznata i dodana od strane Waze Mobile i na njihovome twitter profilu u sekciji Waze Accounts by Country.

Hvala Waze za prepoznavanje potencijala Hrvatskih korisnika.

Postano u Novosti

Novi Update 3.5.3!

Nova verzija 3.5.3 Waze aplikacije za iPhone i Android uređaje.

Novosti u ovoj verziji:

– Nova vizualizacija u pregledniku opcija za djeljenje pozicije i plana putovanja
– Nova funkcija za zajedničko putovanje iz samog sučelja navigacije
– Nova mogučnost za telefoniranje i slanje “beep-a” tvojim prijateljima sa Facebook-a
– Posljednje tražene destinacije nalaze se sada u samom sučelju navigacije
– Novi popupovi prikazuju tko je od tvojih prijatelja momentalno online te oni koji stižu na tvoje odredište
– ETA prikazuje broj tvojih prijatelja koji su online kad se spojiš
– Kad si spojen preko WiFi-a automatski se skidaju u uređaj kvadrati mape za traženu rutu
– Traženje benzinskih postaja sada se nalazi u glavnom izborniku (samo kada se nalazimo u inozemstvu pošto ta opcija nije još aktivna kod nas)
– Poboljšano pozicioniranje popup-ova na zaslonu
– Bug ispravke te poboljšana stabilnost

Postano u Aplikacija, Novosti

Stigle Waze naljepnice!

Stigle Waze naljepnice za Hrvatsku zajednicu, tako da tko je zainteresiran nek ostavi post sa tekstom “Naljepnica – Area Managers” ili “Naljepnica – User” na web stranicu u komentare, Facebook, Google plus stranice Hrvatske zajednice ili preko P.M.:

http://www.waze.com.hr/stigle-waze-naljepnice/
http://www.facebook.com/WazeHrvatska
http://www.facebook.com/groups/393459617407021/
https://plus.google.com/108578021944423577186/posts

P.S. Po mogućnosti uz tekst bilo bi poželjno i jedan Like tako da proširimo glas o službenoj zajednici Hrvatskih Waze korisnika.

Pozdrav iz Rovinja.

Postano u Novosti